מה לנעמי שמר ולמשפחת כפכפי ושפרירי
איך משפחת כפכפי קשורה לנעמי שמר?
נתחיל בהסבר הפשוט:
מרדכי יהודה שוקסטליסקי (אביו של אב משפחתנו - שמואל) וסבתא של אמא של נעמי שמר, היו אח ואחות.
למרדכי יהודה שוקסטליסקי (אביו של שמואל שוקסטליסקי אב משפחתנו) היתה אחות. שמה היה רבקה שוקסטליסקי ואנו משערים שנולדה סביב 1850. על פי מכתבו של משה כפכפי, לאחר נישואיה לדוד, לקח לעצמו בעלה את שם משפחתה - שוקסטליסקי, וזאת משום שלו עצמו לא היה שם משפחה. בשנת 1875 נולד לזוג בן בשם יונה שוקסטליסקי. לימים נשא יונה לאישה את חנה זוביצקי והם התגוררו בוילנה. לזוג נולדו 6 ילדים.
בשנת 1914 עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, גורש שמואל שוקסטליסקי עם בני משפחתו מקובנה. הוא ובני משפחתו הגיעו לוילנה כפליטים. יונה וחנה ארחו אותם, (ומשפחות פליטים נוספות) בביתם.
שלושת ילדיהם המבוגרים יותר של יונה וחנה (אסתר, יוסף, יצחק) עלו לארץ בהדרגה בין השנים 1920-1922 והצטרפו לקבוצת כנרת.
יוסף מונה בשם המשפחה לחקור ולעברת את שם המשפחה שוקסטליסקי. הוא בחר את השם שפרירי. יוסף, בנו הבכור של שמואל עיברת את השם שוקסטליסקי ל- כפכפי. (ולאחר מכן בחר לעצמו את השם אחאי) וזאת למורת רוחו של יונה שחשב שמן הראוי לבחור את אותו השם עבור שני ענפי המשפחה.
באותו הזמן בוילנה נותרו שלושת הילדים הקטנים. רבקה (אמה של נעמי שמר), בלה ודוד. רבקה, למדה בסמינר למורים, היתה תלמידה מבריקה במקצועות הריאלים ונתגלתה כפסנתרנית מחוננת. למרבית הצער, דלקת ביד ימין חיסלה את הקרירה מוזיקלית שלה.
בשנת 1925 ההורים יונה וחנה שוקסטליסקי, בערך כשהיו בני חמישים, עזבו את ווילנה עם שלשת הילדים הצעירים רבקה, בלה ודוד, ועלו לארץ. הם הגיעו לקיבוץ כנרת בליל הסדר באפריל 1925.
מאוחר יותר כשנולדה לרבקה בתה נעמי, נעמי קיבלה אישור מן הקיבוץ ללמוד מוזיקה בתל-אביב. לקראת תחילת לימודיה, נסעו רבקה ונעמי לתל אביב כדי למצוא לה מקום להתגורר בו. הפתרון שנמצא - חדר בביתם של משה ושושנה כפכפי קרובי משפחתה של רבקה.
תודה לעירית כפכפי שאספה את הנתונים מארכיון המשפחה ומספרה הביוגרפי של נעמי שמר.

זיכרון אשר כתב משה כפכפי בנו של שמואל